Making green tea ice cream (without an ice cream maker)

This was the first time I made ice cream, just because I like green tea ice cream. A good box (1l) in the Netherlands costs 9 euros so I decided to make green tea ice cream after reading how to make ice cream from an Italian cook book. However, as Italian doesn’t have green tea ice cream and matcha powder, I consulted my friend’s recipe. However, I find out making ice cream like the Italian way is almost perfect as long as you put some IQ in the making. 

English:

Ingredients:

– 400ml milk

– 50g sugar (just a normal one)

– 3-4 egg yolks

– Matcha (green tea) powder, maximum 1 tsbp. 

– Corn starch (optional)

Utensils:

– A big bowl to whisk egg yolks, preferably glass. You need a big one since later on, you will strain milk into this big bowl. 

– A pan to heat milk

– A whisker (wire or electric)

– Another pan to boil the mixture of milk, egg yolks later. 

– Of course a box to put the ice cream in the fridge.

– A blender/ food processor if you don’t have an ice cream maker.

– A strainer

How to make it:

1. Heat the milk in a pan. Stir in green tea powder. Some people use less than a spoon but this really depends on how strong the green tea powder gives. I tend to one or more since I like the flavour. Don’t worry about the bitterness since there is still sugar. Stir well so green tea powder dissolve. Remove from the heat as soon as bubbles start to form on the surface. Do not let the milk boil. 

2. Beat the egg yolks with an electric beater. Gradually incorporate the sugar. Beat about 5 minutes. The egg yolk will turn light orange. 

3. Strain the milk into the big bowl of egg yolk mixture. 

4. Put this big bowl on the top of a double boiler. The idea is the mixture is boil indirectly on the heat instead of putting the mixture of milk, egg yolk into the pan. Stir well over on moderate heat till the mixture thickens. You will see it when the mixture coat over the spoon. Then, remove from the heat. 

5. Pour the mixture into a box/ container that can be stored in a freezer. Wait till it is set. It takes about 3-5 hours. Take this out and break into smaller chunks so that you can put in a food processor or a blender. If use a blender then divide into 2 or 3 parts to blend each time since the blender is not able to process everything at once. Put it back in the container to freeze one more time in a fridge. You can repeat this process for a few times. In my case, I did it 2 times and saw ice cream already reach a smooth consistency. 

Note: to ensure the smoothness, corn starch can be used. Dissolve corn starch flour in with a little amount of warm water and put it in when indirectly boiling the mixture of milk, egg in a double boiler.

If you have an ice cream maker, after step 4, just put the mixture into the machine and it’s done.

Tiếng Việt:

Nguyên liệu:

– 400ml sữa tươi 

– 3-4 lòng đỏ trứng

– 50g đường trắng

– Bột trà xanh (nhiều nhất là một thìa súp). Tuỳ vào độ đậm của bột trà xanh 

– Bột bắp (có hay không cũng được). 

Dụng cụ: 

– Máy đánh trứng (có thể đánh bằng tay nếu không có máy)

– Tô thuỷ tinh to để đánh trứng

– Nồi để đun sữa

– Một nồi khác để đun hỗn hợp trứng, sữa lúc sau

– Máy xay sinh tố 

– Hộp đựng kem

– Dụng cụ lọc 

Cách làm:

1. Đun sữa ở nhiệt độ vừa. Hoà tan bột trà xanh với sữa trong lúc này. Chú ý nhấc khỏi ra ngay khỏi bếp khi trên bề mặt bắt đầu xuất hiện mấy hạt bong bóng nhỏ. 

2. Đánh lòng đỏ trứng với đường. Từ từ cho đường vào hỗn hợp lòng đỏ trứng. Đánh khoảng 5 phút cho đến khi hỗn hợp có màu cam nhạt là được. Tốt nhất là dùng một tô thuỷ tinh to vì chúng ta có thể tận dụng tô này để nấu cách thuỷ lúc sau. 

3. Từ từ đổ sữa và bột trà xanh đã hoà tan vào tô thuỷ tinh chứa hỗn hợp lòng đỏ trứng. Chú ý dùng một miếng lọc để đổ sữa qua để bột trà xanh vón cục (nếu có) không bị lọt vào hỗn hợp này.

4. Đun sôi nước để nấu cách thuỷ hỗn hợp trứng, sữa và bột trà xanh hoà tan. Vì lý do này mà chúng ta nên dùng tô thuỷ tinh to để tô không lọt hoàn toàn vào trong nồi và nước sôi chỉ chạm khoảng 1/2 thành tô. Đun đến khi hỗn hợp sánh lại (khoảng 5-8 phút). 

5. Đổ hỗn hợp vừa đun vào hộp đựng kem. Để cho hộp bớt nóng rồi cho vào ngăn đá. Chờ kem đông lại (khoảng 3-5 giờ). Sau đó lấy hộp kem ra, dùng thìa/ nĩa để đánh kem ra thành từng miếng miễn là cho vừa vào máy xay sinh tố. Nên chia làm hai lần để xay vì thường máy xay sinh tố không thể xay được nhiều một lúc. Sau khi xay xong, cho lại vào hộp và cất vào ngăn đá. Có thể làm lại 2-3 lần bước này cho đến khi kem mịn. 

Chú ý: có thể dùng bột bắp để kem mịn như ngoài hàng. Mình không dùng bột bắp nhưng kem vẫn mịn. Có lẽ là tuỳ loại kem và trong quá trình làm mình nghĩ nếu không phải dùng nước thì kem sẽ hoàn toàn mịn và dẻo mà không cần dùng bột bắp.

Nếu có máy làm kem thì sau bước thứ 4 có thể cho hỗn hợp vừa đun vào máy làm kem luôn.


2 thoughts on “Making green tea ice cream (without an ice cream maker)

  1. Pingback: Eating healthy, eating tasty

  2. Pingback: Hazelnut ice cream | Eating healthy, eating tasty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s