The real Bolognese spaghetti

I call it the ‘real’ Bolognese spaghetti is because I had a wrong concept of spaghetti Bolognese, which only contains of spaghetti, tomato sauce with ground beef (yes, I sprinkled with cheese and dried basil leave). 

We went to Italy in last April and my boyfriend called for a spaghetti Bolognese at a restaurant near The Duomo in Florence. He was a bit disappointed because what they brought was what we can cook at home, nothing special. So, we thought that is spaghetti Bolognese (and indeed people around me think the same). Despite the unluckiness of eating food around the tourist area, we had good food in Italy later on. That’s the reason I am very into Italian cooking now. I hope there will be more time and another chance that I can tell about our food in Italy (or another time when we go there next time. The country is just so good for food!). Here comes the original recipe. There are quite some ingredients involved and the cooking time is more than I imagined. Yet, it’s really worth the time and effort. Storing in the fridge and eating it the next day is convenient after coming back from work.


This is the recipe I learn from the Italian cooking book. However, I adjust it a bit for more people and to make the sauce less fat/ oily.

English

Ingredients:

–       500g ground/ minced beef

–       50g pancetta or unsmoked bacon, chopped

–       3 tbsp olive oil

–       2 tbsp butter (unsalted)

–       1 onion, finely chopped

–       1 carrot, finely chopped

–       1 celery stalk, finely chopped (if the carrot is big, use two celery stalks)

–       200ml red wine

–       180ml milk

–       400g canned tomato chopped, with juice

–       2 tomatoes, chopped

–       2 bay leaves

–       4 thyme sprigs

–       1 clove garlic, chopped

–       Salt and ground pepper

How to make it:

 1. Heat the oil and butter in a thick saucepan or an earthenware pot. Add onion and cook under medium heat for 3-4 minutes. Add in chopped bacon and cook till the onion is translucent. Stir in carrot, celery and garlic. Cook for 5 minutes.
 2. Add ground beef and mix them well with the vegetables. Add in salt and pepper. Stir till the beef loses its red color.
 3. Pour in the wine, turn the heat on slightly and cook till the liquid (almost) evaporates. Add in the milk and cook for also around 5 minutes till it evaporates.
 4. Add in freshly chopped tomatoes and canned tomato. Season with salt. Add in the herbs (bay leaves and thyme). Cook the sauce to boil. Reduce the heat to low and simmer, uncovered for 1 ½ – 2 hours. Stir occasionally. (If you are hungry, at least cook it for 45 minutes). Taste (with salt and pepper) before serve.
 5. Boil spaghetti when the sauce is almost done. Cook till al dente.

(Tagliatelle is indeed the original one to be served with Bolognese meat sauce.)

Sprinkle with Parmesan cheese, to serve for 6 people or more.

Vietnamese:

Nguyên liệu:

–       500g thịt bò xay

–       3 thìa canh dầu ăn (tbsp)

–       2 thìa bơ (tbsp)

–       1 củ hành tây, cắt hạt lựu

–       1 nhánh tỏi, giã nhỏ

–       1 củ cà rốt, cắt hạt lựu

–       2 nhánh cần tây, cắt hạt lựu

–       200ml rượu vang đỏ

–       180ml sữa

–       400g cà chua hộp

–       2 quả cà chua cắt hạt lựu

–       2 lá nguyệt quế (bay leaf)

–       4-5 nhánh cỏ xạ hương (thyme)

–       Muối, tiêu

Cách làm:

 1. Dùng một cái nồi có đáy dày (hoặc nồi sành), cho dầu ăn và bơ vào đun chảy. Cho hành tây đã cắt nhỏ vào đảo cho đến khi hành chín. Cho cà rốt, cần tây, tỏi vào đảo đều. Nêm vào một ít muối. Đảo đều khoảng 5-7 phút.
 2. Cho thịt bò xay vào đảo đều đến khi thịt chuyển sang màu nâu. Rắc một ít muối vào cho thịt có vị mặn và nêm thêm tiêu.
 3. Đổ rượu vào nồi. Nấu đến khi rượu bốc hơi (có thể tăng nhiệt độ của bếp lên một ít). Sau khi rượu bốc hơi, cho sữa vào nồi và cũng nấu đến khi sữa bốc hơi. (Thật ra mình làm không để sữa và rượu bốc hơi hết mà còn để lại một ít để có nước sốt).
 4. Cho cà chua cắt sẵn và sốt cà chua vào nồi. Thêm vào thyme và bay leaf. Nêm thêm muối. Nấu đến khi sôi thì hạ lửa nhỏ rồi đun từ 1 ½ – 2 giờ (không đậy nắp nồi). Thỉnh thoảng đảo đều.

Nếu không có nhiều thời gian thì sau 45 phút đã có thể ăn được. Nhưng các đầu bếp Ý thì đều bảo rằng càng đun lâu thì càng ngon. (Lá nguyệt quế và thyme cũng mất nhiều thời gian nấu để cho ra mùi thơm).

     5.  Đến lúc nồi nước sốt thịt gần được thì nấu mì. Xối qua nước lạnh và để nguội. Dọn             ra đĩa và chan nước sốt lên trên.

Rắc pho mát sợi hoặc pho mát đã bào vụn (Parmesan cheese) lên trên nước sốt. Dùng cho 6 người hoặc hơn.

Trong phần tiếng Anh mình có thêm một thứ ingredient là bacon (1 lát, 50g) cho đúng với công thức đúng. Nhưng bacon này mình nghĩ chỉ để thêm độ mặn và mỡ. Hơn nữa mua bacon ngon (loại tên tiếng Ý là pancetta) nên mình đã bỏ ra trong phần viết công thức tiếng Việt.

Advertisements

3 thoughts on “The real Bolognese spaghetti

 1. Em nghĩ là nếu add pancetta hoặc bacon vào thì sẽ thơm ngon hơn. Pancetta thường rất mỏng, có mùi vị đặc biệt. Nếu sợ béo và mỡ ta có thể giảm lượng bơ và dầu ăn.

 2. uh, ở đây thì chị có cho nhưng trong công thức chỉ bảo cho 25-50g pacetta. Làm lúc đầu để thử nghiệm thì làm đúng như công thức chứ nghĩ mọi người ở VN mà không có lại lục đục ra Metro mua cũng mất công. :D

 3. Pingback: Hình ảnh và một số kiến thức về các loại rau thơm, gia vị của Ý và của châu Âu nói chung | Eating healthy, eating tasty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s