Roasted courgette and bell pepper spaghetti in tomato sauce (Spaghetti bí ngòi và ớt chuông bỏ lò)

Martha Stewart roasted tomato and courgette for a quick pasta. I made this quick pasta since I have some kind of vegetables left (and happen to be courgette, red bell pepper and tomato) in the fridge. But this is different since I use tomato to make sauce instead (exactly because I only had one tomato with some tomato sauce left). I didn’t mean to write down the recipe for a weekday dish or take any photo but because this pasta looks good and tastes good, I wanted to share it right at that moment.

The sound of the sizzling tomato sauce and spaghetti with freshly roasted courgette and bell pepper in the earthenware pot right from the oven was just nice! It sounds ‘professional’ and I felt happy, only with that little thing.

It took me half an hour to make this spaghetti, back from work. So I recommend it for working people (if they don’t have to spend a lot of time on grocery). For a small family meal, it’s even better since the preparing time takes the same. If you want to have more nutrition, making something quick with meat (like Parma ham, bacon and pea,…) will complete the meal.

(Tiếng Việt phía dưới)

This recipe is for a single plate. Just double or triple the amount if there are more people.

 Ingredients:

–       One courgette (cut into long strips like frites, it’s up to you to remove the skin or not)

–       One red bell pepper (cut intro long strips)

–       100g chopped tomato or 2 tomatoes (possible in can)

–       Fresh parsley (chopped)

–       Parmesan cheese (grated)

–       15-20ml olive oil (1tbsp or more)

–       Salt, pepper

–       Spaghetti (up to your consumption, less than 100g is good to make sure the tomato sauce covers all spaghetti)

How to make:

  1. Preheat the oven at 230 degrees.
  2. Cut courgette and bell pepper. Spread them (best) in one layer in an earthenware tray used for the oven. Sprinkle with 15-20 ml olive oil (1 tbsp. or more), salt, pepper and chopped parsley. Toss them well before putting the tray in the oven. (For roasting, using dried parsley is ok). Put in the oven for 25-30 minutes.
  3. Boil spaghetti in salted water till al dente. Save 60ml (4 tbsp.) of the cooked water for later use before draining the spaghetti in the colander with cold water. Set aside.
  4. In a small pan, make the tomato sauce. Use 3 tablespoons of the spaghetti water to cook with chopped tomato. Season salt, pepper and 1.2 tsp. of chopped parsley.
  5. When courgette and bell pepper is good (opening the oven to check in the mean time if you like), take it out and toss spaghetti, tomato sauce and one tablespoon of spaghetti water. Stir everything well so the tomato sauce covers the rest. (Sprinkle more salt if needed).

Served with grated Parmesan cheese (or pasta cheese to make life easier) and freshly chopped parsley on top.

(Freshly from the oven, to be tossed with spaghetti and tomato sauce)

Tiếng Việt:

Courgette/ Zucchini tiếng Việt là bí ngòi. Hồi trước mình cũng không biết quả này cho đến khi không nhớ vì sao biết để mua trong siêu thị mà nấu canh bí với tôm. Vì mua quả bí như ở nhà ở đây thì đắt hơn. Mà có khi trong siêu thị không có bán mà phải mua ở chợ Tàu. Nên về căn bản thì bí ngòi ăn giống như bí nhưng vì quả bí bán trong siêu thị là quả non nên không cần phải bỏ hạt (hoặc thậm chí không cần phải cắt vỏ). Bí ngòi nướng lên ăn thơm và ngon (không cần ăn chín cũng được). Trong các món nướng ở các nhà hàng Nhật hay barbeque ở đây bí ngòi nướng rất phổ biến.

Món này cho những ai nhà có lò nướng và thích thử món mới. Món này ngon nếu lúc nướng rưới dầu ô liu lên nên bạn cố gắng dùng nếu có thể mua được. (Dầu ô liu tốt cho sức khoẻ hơn các loại dầu khác). Cần thêm nữa là một khay sứ để cho bí và ớt chuông vào lúc nướng và để sử dụng cái khay này trộn spaghetti và sốt cà chua.

Nguyên liệu (cho 1 phần ăn):

–       1 quả bí ngòi (cắt dài như cắt khoai tây chiên)

–       1 quả ớt chuông đỏ (cũng cắt dài)

–       200g cà chua hay 2 quả (cắt nhỏ, có thể dùng cà chua trong hộp)

–       Ngò tây (có thể dùng loại khô)

–       Pho mát rắc vụn (dùng cho spaghetti)

–       Dầu ô liu

–       Muối, tiêu

–       Spaghetti (lượng đủ ăn)

Cách làm:

  1. Bật lò nướng lên trước ở nhiệt độ 230 độ C.
  2. Cắt bí ngòi và ớt chuông. Trộn với dầu ô liu, ngò tây khô, muối tiêu trong khay sứ. Cố gắng trải phẳng để mọi thứ được chín đều. Cho vào lò nướng khoảng 25-30 phút. (Trong lúc nướng mở lò ra để xem thì cũng không ảnh hưởng gì đến việc nướng. Có thể đảo đều thêm lần nữa nếu thích).
  3. Cho một ít muối vào nồi nước sôi để luộc spaghetti. Luộc theo hướng dẫn (luộc chín vừa ăn nhưng vẫn giữ được độ giòn của spaghetti, tiếng Ý gọi là al dente). Giữ lại một ít nước luộc spaghetti để dùng lúc sau trước khi đổ nồi spaghetti vào rổ cho ráo nước. Xối nước lạnh qua.
  4. Cho cà chua vào một cái chảo nhỏ. Dùng phần nước luộc spaghetti (khoảng 3 thìa canh) để cho thêm vào làm nước sốt. Cho thêm một ít muối và ngò tây để nước sốt đậm và thơm hơn.
  5. Lúc bí ngòi và cà chua được thì lấy ra và cho spaghetti vào trộn cùng với sốt cà chua và rau củ. Cho vào một thìa canh nước luộc spaghetti (tuỳ ý). Có thể rắc thêm muối cho vừa với khẩu vị. Trộn đều.

Dọn ra đĩa. Rắc thêm pho mát bào (xay) vụn và ngò tây (nếu có ngò tây tươi) lên trên.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s