Good fats, bad fats and very bad fats (Các chất béo tốt và không tốt)

(From Savor: Mindful Eating, Mindful Life by Thich Nhat Hanh and reference from Wikipedia.)

To avoid things that are bad for you and to tell yourself it’s good to consume olive oil, walnuts, almond, avocado, and fish…

Tiếng Việt ở dưới

Fats that are listed as unsaturated fats are good. These include first monounsaturated fats and second, polyunsaturated. Fats that are not good are saturated fat. Trans fat are especially bad for you.

Fats that are monounsaturated fat: olive oil, canola oil, peanut oil, sesame oil, peanuts, almonds, sesame seeds, avocado, nut butters

Fats that are polyunsaturated fat: sunflower oil, corn oil, soybean oil, sunflower seeds, walnuts, tofu, fish,…

You can enjoy these fats.

Omega-3s: are especially healthy fats

They can be found in fish such as: salmon, tuna, mackerel, bluefish. Besides, they are also in plant foods such as: walnuts, canola oil, soybean oil, dark leafy greens.

Fats that are not good for you are saturated fat:

Saturated fats can be found in: animal products, especially red meat, full-fat dairy products such as milk, cheese, butter, ice cream, coconut oil, palm oil,…

Limit your consumption for saturated fats.

Fats that are very bad are trans fats:

These trans fats are partially hydrogenated vegetable oils. They are found in hard stick margarines, some soft margarines, commercially prepared baked goods, deep fried foods, fast food and cheap restaurant foods).

Avoid these fats, even when you are not on a diet. It’s not good for your health.

Các chất béo, dầu có lợi cho sức khoẻ là các chất béo được gọi là chất béo không bão hoà. Đối với các chất béo này chúng ta có thể tự tin ăn uống. Ngược lại, đối với các chất béo hoà tan (bão hoà) thì phải hạn chế hoặc tránh không nên dùng. Các chất béo bão hoà được chia làm hai loại: chất béo hoà tan và chất béo chuyển đổi.

Các chất béo, dầu ăn tốt cho sức khoẻ: dầu ô liu, dầu hướng dương, dầu phộng, dầu mè, dầu hạt cải, quả hạnh (hạnh nhân), hạt óc chó, dầu nành và đậu nành, cá,…

Các chất béo bão hoà thường có trong các thực phẩm như sữa, thịt (gọi là thịt đỏ vì thịt gà ít béo hơn), bơ, pho mát, kem… Đối với các chất béo này nên tiêu thụ vừa phải, nhất là nếu đang ăn kiêng.

Các chất béo chuyển đổi: là các chất béo từ thực vật. Đầu tiên chúng là chất béo không bão hoà nhưng do quá trình hydro hoá làm cho chất béo thành bão hoà và không tốt cho sự chuyển đổi trong cơ thể. Magarin là ví dụ thông dụng của chất béo chuyển đổi. Ngoài ra các chất béo này có nhiều trong các sản phẩm chiên thường gặp ở đồ ăn nhanh; các sản phẩm bánh thương mại bán sẵn, dầu chiên khoai tây (loại dầu dùng cho máy chiên),… Đối với các chất béo này thì chúng ta không nên dùng vì không tốt cho sức khoẻ.

Ngoài ra chất béo có tên là Omega-3 là chất béo rất tốt cho sức khoẻ. Omega-3 giúp tránh nhiều bệnh về tim mạch. Cơ thể chúng ta không có sẵn chất béo này nên thường phải tìm nguồn bổ sung từ bên ngoài.

Chất béo này có nhiều trong cá như cá hồi, cá ngừ, cá thu,… Omega-3 còn có thể tìm thấy từ thực vật như dầu nành, dầu hạt cải, quả (hạt) óc chó, các loại rau có màu xanh đậm.

Nhấn chuột vào đây để tham khảo thêm từ Wikipedia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s