Spaghetti with garlic and oil

spaghetti with garlic and oil

This is the most simple and satisfying spaghetti dish, according to my Italian cook book. I didn’t believe it till I ate it. The ingredients are simple (not very but still), just garlic, parsley, oil and parmesan cheese. My boyfriend said that he would make the dish because it’s so simple when he saw the recipe. I was like ‘you can’t eat such a simple thing, and it’s not nutritious enough’. I’ve changed my mind. I ate this one for a weekend night, when my boyfriend was away and I had a lot of work to do still. To complement for the lack of vegetables, I made the a bowl of salad with balsamic vinegar and serrano ham (this is Spanish ham, not Italian).

If you have fresh (flat) parsley on hand, and extra virgin olive oil, you can give yourself a simple treat like this.

Tiếng Việt phía dưới 

Ingredients and how to do it (I combine these since it’s a simple dish):

– 5-6 parsley sprigs, finely chopped (blad peterselie in Dutch)

– 1 garlic, chopped or crushed (about 1/4 tsp.)

– 40ml extra-virgin olive oil (2-3 tbsp.)

– Salt and freshly ground pepper (to taste)

For 1 person.

After boiling spaghetti al dente and set it aside, heat a pan with the olive oil. When the oil turns hot, put in chopped garlic and stir well till it’s yellowish only. Don’t wait too long since garlic will be bitter. Put in chopped parsley and stir in well with the garlic, in oil for about 2-3 minutes. Season with salt and pepper to your taste. Then, pour in spaghetti and toss well with the oil (and garlic, parsley). Transfer to a plate and sprinkle parmesan cheese on top.

Serve immediately.

In the photo you see two different forms of cheese, one grated and one flake. I just like to have both since the grated cheese will be mixed with the spaghetti and the flake one will be melted, which is nice to eat.

My complement dish, another dish to use extra virgin olive oil, with balsamic vinegar. I put serrano ham into the salad after I saw my Catalan friend (they’re not Spanish, they say) put it in her bowl of dinner salad (with avocado as well). The ham turns very sweet, in the salad. To make the whole meal Italian you might prefer Parma ham or San Danielle.

Nếu mà ở Việt Nam tìm được ngò Tây (parsley) thì phải làm món này để thưởng thức mùi thơm của parsley lúc đi cùng tỏi nhé. Trong công thức thì phải dùng dầu ô liu loại cực trong (extra-virgin) nhưng nếu không có thì dầu ô liu thôi là đủ rồi. 

Chỉ cần làm cho dầu nóng, cho tỏi đã giã nhỏ vào chảo đảo một tí cho tỏi chuyển sang màu vàng nhạt (tỏi sang màu vàng đậm thì bị đắng). Cho ngò Tây (parsley) cắt nhỏ vào đảo đều thêm 2-3 phút nữa. Nêm muối và xay hạt tiêu vào. Cho spaghetti đã luộc vào chảo đảo đều cho thấm tất cả rồi đổ ra đĩa. Rắc pho mát vụn lên và ăn thôi. :D

(Cái ảnh trên kia là cái ảnh chụp thứ 2 và người chụp cũng stop ở cái ảnh thứ hai để lao vào ăn cho nóng như trong hướng dẫn luôn. :D)

Nếu sợ thiếu rau, thiếu thịt thì mình làm thêm salad để ăn cùng. Mình ăn cùng salad mua trong siêu thị trộn với dấm balsamic và extra virgin olive luôn, kèm với một loại ham của Tây Ban Nha (serrano ham).

Mình sẽ viết riêng hẳn một bài về dầu ô liu và dấm balsamic trong thời gian sắp tới vì biết để dùng những loại này thì làm cho món ăn rất tươi và ngon. Món ăn Ý cũng giống như Việt Nam, đơn giản nhưng ngon, nhưng quan trọng là phải có nguyên liệu tươi ngon. Dầu ô liu (loại extra virgin) mua ở Hà Lan cũng vẫn đắt nên mình chỉ dùng ít. Còn lại thì dùng của bạn Tây Ban Nha cùng nhà vì bố mẹ bạn từ TBN thỉnh thoảng qua là vận chuyển thêm mấy chai dầu. :D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s