Hazelnut ice cream

hazelnut icecream(You can always make ice cream without an ice cream maker. See here.)

One day, I happened to find a very good Italian and Mediterranean shop but hazelnut was running out. I had to come back to the shop and then I bought hazelnut on the second time. (In the supermarket in the Netherlands, I only see hazelnut sold in the candies, cakes section and the skin was already removed.)

Last week I went to a babyshower, a friend of mine who lives in Amstelveen (25 minutes by tram from the center of Amsterdam). They had chestnuts and hazelnuts in the house, collecting them from the small ‘forest’ in the back of their building. I thought it was so sweet. They cracked hazelnut for me since I wanted to try the ‘natural’ one. The hazelnuts were small. Some didn’t even know it was really hazelnut. I could, since I made the ice cream a few days earlier. I thought I had to write this recipe for her, but wish she could collect enough hazelnuts in the forest. :-)

To be honest, I don’t think I like eating hazelnut itself alone. But the flavor just goes so well with the ice cream, and chocolate! I even thought of changing the name of the blog to something that has hazelnut in it. I think my next try of making ice cream would be something like Nutella ice cream. (You know, the Italians are proud of their Nutella product, and it’s just so good, thanks to chocolate and hazelnut).

Tiếng Việt phía dưới. (Trong bài làm kem trà xanh mình có hướng dẫn cụ thể từng nguyên liệu, dụng cụ và cách làm cho những ai không có máy làm kem).

Hazelnuts

Ingredients:

– 75g hazelnuts

– 500ml milk

– 1 or 2 vanilla pods

– 4 egg yolks

– 75g sugar

How to make:

1. Roast hazelnut in a small pan or in the oven for 5-6 minutes. Turn them around sometimes. Transfer them to a tea towel to scrub the skin and remove them. If you hazelnut with skin removed already, just roast them a bit. In a blender or food processor, grind them finely with 2 tbsp. of sugar.

2. Split one vanilla pod into two pieces and take out the seed. In a sauce pan, heat the milk and vanilla pod with seed. Remove from the heat as soon as there are bubbles forming from the surface. Do not let it boil.

3.  Beat the egg yolks with an electric mixer in a big bowl. (Use a glass one so you can boil it later in a pan). Gradually incorporate sugar in it till the mixture becomes pale yellow. Use a strainer to transfer the milk from step 2 into this mixture. (Discard vanilla pod). Stir constantly when the milk is being added in.

4. Put the big bowl of mixture onto a pan with simmering water. You are heating the mixture indirectly from the simmering water. Add the chopped hazelnuts. Stir over moderate heat until the water in the pan is boiling and the custard thickens enough to lightly coat the spoon. Remove from heat.

5. Add to an ice cream maker or transfer into a container. Following these steps in my recipe for Making green tea ice cream if you don’t have an ice cream maker.

The color under daylight
hazelnut ice cream

Nguyên liệu:

– 75g hazelnut (tiếng Việt là quả phỉ)

– 2 nhánh vanilla 

– 500ml sữa tươi

– 4 lòng đỏ trứng

– 75g đường

Cách làm:

1. Rang hazelnut cho thơm và bong vỏ một ít rồi tách vỏ ra. (Mình làm như trong sách hướng dẫn là cho vào cái khăn rồi vò tới vò lui nhưng có thể làm như cách rang lạc rồi thổi cho vỏ bay ra như Việt Nam hay làm.) Còn nếu mua hazelnut không còn vỏ thì rang lên một tí cho thơm. Sau đấy cho vào máy xay sinh tố hoặc food processor xay đều với 2 thìa đường.

2. Lấy con dao nhỏ tách vỏ vanilla ra làm hai và lấy hạt ra. Hạt vani này giữ lại để nấu với sữa. Cho sữa vào nồi đun (cùng với mấy nhánh vanilla và hạt) cho đến khi trên mặt bắt đầu có mấy hạt bong bóng nhỏ thì tắt bếp là được, đừng để cho sữa sôi.

3. Dùng máy đánh trứng đánh lòng đỏ trứng cho đều. Dùng chỗ đường còn lại đổ dần dần vào. Sau một vài phút đánh đường với trứng thì hỗn hợp này có màu vàng nhạt (trông cũng đẹp :D) Nên dùng cái bát thuỷ tinh to để đánh trứng vì lúc sau tiện đổ sữa vào đây luôn. Dùng cái gì đấy có tác dụng lọc (mình dùng cái rổ có mắt lưới bé) để từ từ đổ sữa vào hỗn hợp trứng vừa đánh. Phải dùng cái lọc để gạn hạt vanilla và vỏ ra. Hơn nữa sữa cũng mịn hơn. 

4. Dùng một nồi vừa vừa để cho bát thuỷ tinh vào nhưng bát không chạm đáy nồi. Trong nồi để nước sôi liu riu để đun hỗn hợp trứng, đường, sữa trên. Lúc này cho hạt hazelnut đã xay vào quấy đều luôn. Đến lúc nào thấy sữa hơi đặc lại, có thể phủ một lớp mỏng lên cái thìa thì được (khoảng 7-10 phút). 

5. Đổ ra máy làm kem. Nếu không có máy làm kem thì đổ ra hộp, để nguội cho vào tủ lạnh. Sau vài tiếng kem đông thì lấy ra cho vào máy xay sinh tố xay cho đều (xem hướng dẫn làm kem trà xanh). Làm thế này 1-3 lần là kem mịn. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s