Baked seafood (mussel) spaghetti – Spaghetti hải sản bỏ lò

baked spaghettini with mussels

By putting the spaghetti into the oven, the sauce gets drier but the spaghetti seems tastier and crispier. This is a good recipe for you to try, pasta with seafood in the oven (so prawns can be included if you feel like). The ingredients are pretty easy to do the grocery. Normally, the package in the supermarket I bought is 2kg so I often leave the rest to steam, the French style.

Tiếng Việt phía dưới

Ingredients (for 4):

– 1kg fresh mussels

– 400g canned chopped plum tomato

– 2 garlic cloves, finely chopped

– 100ml white wine

– 4tbsp olive oil

– 400g spaghetti (we used spaghettini and really liked it)

– 2 tbsp. fresh parsley, finely chopped

– Salt and pepper

How to make:

1. Steamed the mussels with wine until the mussels open.

2. Lift the mussels out to a side dish (discard any unopened mussels). Use a kitchen towel to strain the cooking liquid. Reserved it for later use of the sauce. Preheat the oven at 150 degrees (C) or 300 degrees (F).

3. Boil the spaghetti in salted water till 95% al dente and drain (because you will put it in the oven later on). In another saucepan, heat the olive oil and stir in garlic for 1 minute. Add the tomatoes and cook under moderate heat until they are soften. Stir in the cooking liquid from the mussels that was reserved before.

4. Stir in parsley and season with salt and pepper. (If you have prawns, add prawns in before parsley). Toss well with drained spaghetti and mussels.

5. Prepare a baking tray and cover with parchment paper. Transfer the tosses spaghetti to the parchment papers. We only use one big piece of paper since we had 2. However, you can split the spaghetti with mussels to different portions. Each person will be served with his/ her own portion in a parchment piece of paper. Bake for 10 minutes and serve immediately.

Baked spaghettini with mussels

Buon Appetito!

Món này nấu cũng khá nhanh, nếu nhà ai không có lò nướng thì cứ luộc spaghetti chín rồi trộn với nước sốt là được. Nhưng mà cho spaghetti vào lò nướng thì spaghetti thấm hơn, giòn hơn, ăn ngon và khá là khác cách nấu bình thường. Cái đặc biệt nữa là lúc hấp con mussel người Ý dùng rượu vang để hấp, lúc sau lấy nước này để cho vào nước sốt. Ai ở nước ngoài mua rượu vang rẻ thì thử, còn nếu đắt đỏ thì mình bỏ qua mà chỉ hấp như bình thường cũng được.

Nguyên liệu (cho 4 người):

– 1kg mussels (tiếng Việt là con chem chép. Còn này hơi giống con nghêu. Nếu ở VN không có thì mình có thể thay bằng con khác tương tự cũng được)

– 100ml rượu vang trắng

– 400g cà chua cắt hạt lựu (cà chua hộp mà cắt hạt lựu cũng được, miễn không phải sốt cà chua)

– 2 nhánh tỏi giã nhỏ

– 4 thìa dầu ăn (dầu ô liu được thì tốt)

– 2 thìa ngò Tây (parsley) băm nhỏ

– 400g spaghetti (mình thử loại spaghettini, sợi nhỏ hơn và ăn thấy thích hơn)

Có thể cho thêm tôm hoặc thay bằng tôm hoặc những con khác cũng được

Cách làm:

1. Hấp con chem chép với 100ml rượu vang trắng cho đến khi mở miệng. 

2. Vớt chem chép ra để một bên. Lấy giấy hoặc vải màn lọc cho hết cặn nước vừa ra trong lúc hấp. Nước này để đây để lúc sau nấu nước sốt. Mở lò lên ở 150 độ C.

3. Luộc spaghetti chín 95% rồi đổ ra rổ cho ráo nước (vì spaghetti lúc sau còn cho vào lò). Trong lúc luộc spaghetti thì dùng một cái nồi khác làm nóng dầu ăn. Cho tỏi vào đảo đều 1′ rồi cho cà chua vào nấu cho mềm. Tiếp đấy cho rượu và nước dùng từ lúc hấp mussel vào nước sốt. 

4. Cho thêm lá parsley vào đảo đều và nêm thêm muối, hạt tiêu. Nếu dùng tôm thì mình cho tôm vào đảo đều trước lúc cho lá ngò Tây. 

5. Cho vào một cái khay đã lót giấy nến và cho vào lò nướng nướng 10′ là được. Nếu thích mình có thể chia ra mỗi người một phần cho vào 4 miếng giấy nến trước khi cho vào lò. Mình thì không chia ra vì chỉ ăn có 2 người và cái khay cũng bé. 

Món này ăn nóng.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s