Pineapple, spinach detox drink (đồ uống giải độc với dứa và rau chân vịt)

So when the spring and summer are on the way, I no longer have the need of eating and baking too much. Instead, the need to drink something fresh, to eat something with the lemon taste comes in. I’m going to the gym more often these days, just because I start to like it! I don’t like running but I have to train myself in order to have strength and energy to play tennis in the weekend. Among all the activities to look good in the summer is having detox drink. I’m not fat, but I drink it just because it tastes so good. I was introduced to detox drink by a colleague of mine, who had only detox drink for 7 days and lost 8 kilos. That’s too much for me. If only I could lose 2 kilos, it will be ideal. :) So I start having detox drinks just to feel good, and it really feels good when you drink it. Juice from lemon is very good to clean your body, and the ginger goes well with a lot of detox juices. (That’s why the Japanese have ginger slices besides their sushi. After one piece of sushi, they eat one slice of ginger, to keep clean the stomach and keep it warm).

detox drink prep

Tiếng Việt phía dưới

Ingredients:

– Half a pineapple (with 300ml water)

– Juice of half a lemon

– One ginger snob, grated

– Bunch of spinach leaves

Remember grating the ginger gives a stronger smell and blends in the juice. Don’t julienne or chop it, grate it using a grater.

And this is how I cut the pineapple. It takes sometime but I like cutting it like this. It looks good and with this way of cutting, it saves some more flesh and you will have a good decoration of the pineapple.

(from My Asian Kitchen)

Blend the pineapple first. Then put lemon juice, grated ginger and spinach into the blender and voila!

detox drink

If it’s a bit thick, add a bit more water. For this drink, I think it’s better to drink everything, so not just the liquid itself. Serve cold and you will find it so refreshing, especially in a sunny day.

Tiếng Việt:

Detox drink tạm dịch là đồ uống có chức năng giải độc (toxic là chất độc). Những người muốn giảm cân thường uống cái này và hạn chế hoặc không ăn thức ăn trong ngày. (Như đồng nghiệp mình chỉ uống những đồ uống như thế này trong vòng một tuần mà giảm 8kg). Theo mình thì không cần chăm chăm uống để giảm cân vì cái mất đi đấy là nước mà thôi. Mình thì không cần giảm cân như thế nhưng ăn uống nhiều thì có khi cũng phải rửa ruột, gan tí. Lâu lâu khoảng 2 tuần một lần uống những thứ như thế này là được rồi. Mình chỉ viết ra những gì mà ăn uống thấy ngon lên đây thôi chứ tốt mà thấy kham khổ thì cũng ko vui lắm. :D (Mục đích của mình lúc làm đồ uống này là vì nó ngon và vì còn thừa nước cốt chanh). Lúc uống xong thì thấy quá ngon, cảm thấy cơ thể sạch sẽ hơn, khoẻ khoắn hơn nên share với mọi người.

Thành phần:

– Nửa qua dứa/ thơm

– Nước cốt chanh (nửa quả, mình dùng chanh vàng)

– Một nhánh gừng (bào nhỏ)

– 1 nhúm rau chân vịt (spinach, rau này là loại rau thuỷ thủ Papai ăn ý :D)(*)

– 300ml nước

Dùng máy xay sinh tố xay dứa với 300ml nước trước. Sau đó thì cho nước chanh, gừng đã bào nhỏ và rau spinach vào xay. Cái này rất ngon khi uống lạnh, nhất là lúc trời nóng. Nếu sau khi xay ra thấy có vẻ hơi đặc thì cho thêm ít nước vào. Vì tất cả những thứ này đều tốt nên mình thấy uống như thế này đã ngon rồi, không cần phải lọc để lấy ra phần nước. Uống nguyên không lọc như thế này thì không bị mất đi chất xơ.

(*)Rau chân vịt ở Việt Nam còn gọi là cải bó xôi hay rau bina. (Tiếng Anh thì nhiều loại rau được gọi là spinach nhưng spinach mình dùng trong hình thì ăn sống được chứ spinach của Trung Quốc hay Hàn Quốc thì trông hơi khác mà đa số chỉ dùng để ăn lẩu hay xào rau, japchae chẳng hạn.) Rau chân vịt và nói chung các loại rau có màu xanh đậm thì tốt vì có nhiều vitamin (A, K, D, E,…), có nhiều chất sắt, canxi,… nên tốt cho sức khoẻ. 

Gừng cũng là đồ ăn giải độc tốt và hợp để cho vào nhiều loại đồ uống detox như thế này. Vì lý do đấy mà người Nhật ăn thường có gừng để ăn kèm sushi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s