Mussel feast (Này thì chem chép!) – The Italian spaghetti with mussels and the classic French steamed mussels

mussel feast
Vì ở Hà Lan trong siêu thị thường chỉ bán con chem chép (mussel) trong hộp to 2kg nên thường mỗi lần mình nấu món spaghetti với chem chép thì lại hấp chỗ chem chép còn lại ăn luôn vì để đến ngày hôm sau mà mở hộp thì con chem chép nó cũng ko còn tươi như hôm đầu. Mình làm món này nhiều lần và thấy nói chung là ngon nên viết lại đây để share với mọi người, nhất là những ai ở đâu mà chem chép phổ biến. Món chính mình định viết thật ra chỉ là spaghetti với chem chép. Món này là món của Ý, lúc nấu có sử dụng rượu vang trắng (loại dry white wine) và ngò tây (parsley). Nhưng vì các nguyên liệu để nấu món này gần giống với các nguyên liệu để hấp một nồi chem chép nên mình hay làm luôn một thể. Kiểu hấp chem chép này là kiểu của Pháp, kiểu đơn giản nhất nhưng mình lại thấy là ngon nhất. 

Scroll down for English Nguyên liệu để nấu spaghetti và chem chép (2-4 người): – 1kg chem chép, rửa sạch – 120-150ml rượu vang trắng – 2 thìa (tbsp) ngò tây, cắt nhỏ – 2-3 nhánh tỏi, băm nhỏ – 3 thìa dầu ô liu – 200-350g spaghetti

Cách làm: 1. Luộc spaghetti đến al dente (chín nhưng vẫn có độ giòn). Khi luộc spaghetti thì cho một ít muối và một ít dầu ô liu vào nồi nước trước khi cho spaghetti vào. Khi spaghetti chín thì xối qua nước lạnh và để qua một bên. 2. Cho chem chép vào một nồi to hấp với rượu vang trắng khoảng 5′ cho đến khi chem chép mở miệng ra. 3. Lấy chem chép ra khỏi nồi, giữ lại phần nước còn trong nồi. Lấy phần thịt chem chép ra để qua một bên. 4. Dùng giấy ăn căng trên miệng bát to để gạn phần nước vừa hấp chem chép. 5. Làm nóng một cái chảo to. Chảo nóng cho dầu ô liu vào. Khi dầu nóng thì cho tỏi vào đảo nhanh tay. Sau vài giây thì cho thêm ngò tây vào đảo cùng. Cho phần thịt chem chép vừa gỡ vào đảo khoảng 2-3′. Sau đó cho phần nước/ rượu vừa gạn vào chảo. Khi phần nước này sôi thì cho spaghetti đã luộc vào đảo đều. Tắt bếp. Nêm thêm muối cho vừa ăn. Khi ăn thì rắc thêm tiêu vừa xay vào cho thơm.

Cả hai món này lúc ăn đều ngon hơn khi uống với rượu vang trắng (loại dry thì ngon hơn là sweet white wine).

English

So we had a mussel feast for two on a Friday night. Everything took like half an hour to make only. This time I took the photo to write a post for it. The spaghetti with mussel comes from an Italian cook book of mine. However, since from the Dutch supermarket, mussels are often sold in a box of 2kg, I’ve tried out some recipes to use the rest of the mussels and in the end I’m happy with the classic French steamed mussels, simple yet  delicious.

Ingredients, spaghetti with mussels (2-4ppl): – 1kg mussels – 120-150ml dry white wine – 2 tbps chopped parsley – 1-2 garlic cloves, chopped – 3 tbsp olive oil – 200-350g spaghetti, depend on the number of people

Method: 1. Cook spaghetti until al dente (with a pinch of salt, olive oil). Run cold water through and set aside. 2. Use a big pan to steam the mussels with the wine for about 5 minutes, until the mussels open their shelves. 3. Take the mussels out of the pan, keep the juice. Remove the mussels from the shelves. Set aside. 4. Use a kitchen paper, put on top of a big bowl to strain the juice. 5. Heat a big pan (sometimes I even use a wok) with olive oil. When the oil is hot, stir in garlic. When garlic becomes to turn yellowish, stir in chopped parsley. Then put the mussels and stir for 2-3 minutes. Put in the juice and cook until boiled. Mix in cooked spaghetti. Season with salt. Sprinkle with freshly ground pepper when served. For the steamed mussels Ingredients: – 1kg mussels – 1 shallot, chopped – 3 tbsp chopped parsly – 1 garlic clove, chopped – 2 tbsp butter – 150 ml dry white wine Method: – Heat a big, thick pan with butter under medium heat. When the butter melt, stir in shallot and cook for half a minute. Stir in garlic and cook for another half a minute and then stir in  half the chopped parsley (1.5 tbsp). – Pour in the wine. When the wine starts to boil, transfer all the cleaned mussels in. Cover with lid and cook for about 5 minutes. After that, stir the rest of the chopped parsley in. Cover again and cook for 2-3 minutes more. The mussels are good when they all open the shelves. Serve with slices of baguette. If you make the steamed mussels for starter first, use the juice from the steamed mussels to mix in the spaghetti instead of straining the juice from step 4. It’s even better since it has the combination of butter, garlic, shallot and wine already.

One thought on “Mussel feast (Này thì chem chép!) – The Italian spaghetti with mussels and the classic French steamed mussels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s