Pasta with tomato and basil

spaghetti with tomato and basil

This dish is the second most simple dish after Spaghetti with garlic and oil. The reason I write them are because they let you feel the most delicacy of fresh herbs and ingredients. The first one let you know the flavor of parsley, enjoy the match between parsley and garlic, the second one gives you an idea how fresh basil leaves can go very well with tomato. Both of them are quite different, but share the common things: simple, very quick to make but very satisfying.

I used fresh spaghetti for this. Fresh spaghetti is usually more expensive but why don’t give you a good treat. The cost of the meal is still very decent. Fresh pasta, fresh basil, fresh tomato (I bought trostomaten since I live in the Netherlands) and then grounded with fresh pepper on top makes this dish a simple but delicate treat for one (or two).

trostomaten

Tiếng Việt phía dưới

Ingredients (for one portion):
– 2 tomatoes (diced)

– 5 fresh basil leaves (chopped)

– 1 garlic clove (finely chopped)

– 1 tbsp olive oil, 1tbsp butter (or 2 tbsp olive oil if you don’t have butter available)

– 125g fresh spaghetti (or 100g packaged spaghetti)

– Salt and pepper

tomato with basil

How to make:

– After dicing tomatoes, marinate them with chopped basil leaves. Season with salt and pepper. Marinate for 15-20 minutes.

– Meanwhile, boil spaghetti with a bit of salt till al dente. Drain and set a side.

– In a large pan, heat olive oil and. Stir in chopped garlic when the oil is hot. When garlic is lightly yellow (about 30s, don’t spend time here since garlic is easier to be burnt), pour in the juice from marinated tomatoes. Turn the heat down to medium and wait for the juice to simmer. You can use a strainer to make it easy pouring the juice in. Put in the butter until all melted.

– Add in spaghetti, then the tomato. Toss them well. Season with a bit more salt here or later at the table.

Serve immediately (nicely served with freshly grounded pepper).

Tiếng Việt:

Nếu có lá húng Tây (basil) tươi thì phải thử món này nhé! Đây là món rất đơn giản nhưng lại rất ngon, nhờ nguyên liệu tươi ngon. Nếu ai thích có thêm mùi thơm ngậy ngậy thì có thể dùng bơ bên cạnh dầu (dầu ô liu thì hợp hơn), không thì thay thế hết bằng dầu ăn nếu sợ bị béo. :D

Vì mình ở nước ngoài nên mua spaghetti tươi để nấu với món này cho ngon. Spaghetti tươi thì đắt hơn nhưng tổng cộng tiền nguyên liệu cũng chẳng là bao nhiêu. Nếu không tiện đi chợ hoặc không mua được thì spaghetti bình thường cũng vẫn ngon rồi.

Nguyên liệu (cho 1 phần ăn):

– 2 quả cà chua (cắt hạt lựu)

– 5 lá húng Tây, cắt bé

– 1 thìa dầu ăn, 1 thìa bơ (có thể thay thế bằng 2 thìa dầu)

– 1 nhánh tỏi (băm nhỏ)

– 125g spaghetti tươi (hoặc 100g spaghetti bình thường)

– Muối, tiêu

Cách làm:

1. Ướp cà chua đã cắt nhỏ với lá húng Tây bằng một ít muối và tiêu 15-20 phút (dùng tiêu tươi xay ra thì thơm hơn)

2. Trong lúc đấy thì luộc spaghetti (với một ít muối). Spaghetti tươi thì luộc chỉ mất khoảng 2-3 phút. Spaghetti bình thường thì lâu hơn nhưng trên bao bì đã chỉ dẫn rồi.

3. Đun nóng dầu ô liu trong một cái chảo to. Khi dầu nóng thì cho tỏi vào đảo đều, nhanh. Đến khỉ tỏi có màu vàng nhạt (tỏi để hơn 1′ đã có thể bị cháy) thì đổ nước từ cà chua đã ướp vào. (Dùng cái rá có lỗ nhỏ để trên chảo, hứng cà chua cho tiện). Để lửa nhỏ cho nước cà chua này sôi một tí rồi cho bơ vào (nếu dùng) và chờ cho bơ tan.

– Cho spaghetti, tiếp đến là cà chua vào trộn đều cho thấm. Có thể thêm muối vào lúc này cho mặn hơn một ít. Tắt bếp và cho ra đĩa.

Món này ăn ngay, còn nóng hổi mới ngon. Lúc ăn thì để sẵn tiêu và muối trong lọ để xay ra, rắc lên trên cho thơm và thích. :-) Nếu nấu ăn cho một hay vài người nữa thì ăn món này và một món súp hay thit, cá (tẩm ướp rồi nướng chẳng hạn) cho đủ chất.

tagliettelle with fresh basil and tomato

I also like it with fresh tagliattelle.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s